Ültess Fát 2010

Idopont: 2010. április 17., szombat
Helyszín: Fenyőfő; (Térkép)

beszámoló

Hosszas vívódás és előszítési nehézség után 2010-ben is sikerült megrendeznünk környezetvédelmi faültetési akciónkat. Az egész héten át tartó, szûnni nem akaró esőzés ugyan adott némi okot az aggodalomra, de az Égi Rendező idén sem hagyott cserben minket: szombatra csodálatos, meleg, verőfényes napot varázsolt.

A kiválóan előkészített fenyőfői talajba öröm volt ültetni a fenyő csemetéket. Zajlott is az ültetés jóformán már a reggeli óráktól.
A színpadi produkció némi késéssel kezdődött, hiszen meg kellett várni a vonattal érkezők „befutását” is. Az ünnepélyes megnyitót követően színvonalas gyermekfellépéseknek lehettünk tanúi. A bakonyszentlászlói óvodások énekhangja megtöltötte völgyet, aranyos körjátékukkal mindenkit megmosolyogtattak. A bakonyszentlászlói iskolások ugrókötél csoportja ismét megmutatta, hogy milyen rugalmas, dinamikus, összeszokott ez a kis csapat.

A bakonyoszlopi gyermekotthon a mi színpadunkon debütált. A sün Balázs címû produkció komoly felkészülést és dekoráció készítési előszületet igényelt. Nagyon hálásak vagyunk azért, hogy ezt a produkciót bemutatták nekünk!

A Hangfesto Iskola néptánccsoportja ebben az esztendőben lélekjelenlétéről, összeszedettségéről és nem utolsó sorban nagy tehetségéről tett tanúbizonyságot a fenyőfi faültetésen. CD és vezeto tanár hiányában önállóan, saját énekhangjuk kíséretében ropták a táncot a színpadon! Nagyon nagy tisztelet és mély köszönet érte!
A „rezesek” berezegték az Õsfenyvest, mindannyiunk nagy örömére! Csodálatosan fújták a trombitát! Fejlődésüket évről évre mi is követhetjük. Jó volt ismét hallgatni őket!

A 2010-es esztendő minden tekintetben az összefogás éve volt. Nemcsak a civil szervezetek fogtak össze – eddig soha nem tapasztalt módon (velünk volt a Bakonyért Szent László Turisztikai Egyesület, a Mi Bakonyunk Alapítvány, az ÉLETFA Kárpát-medence Összefogásáért Egyesület, az Emberiség Csoport), de olyan közösségeket is képesek voltunk magunkhoz vonzani akik igen messze laknak, tevékenykednek. A Nagysápi Hagyományörző Népdalkör több mint 120 km-ről érkezett el hozzánk, hogy csodálatos hangjukkal elvarázsoljanak minket. Élvezet volt vendégül látnunk ezt a vidám, összetartó baráti kört, akik nem csak színpadon fakadtak dalra, de még a faültetés közben is dalolva derítettek jókedvre bennünket. Az ő facsemetéik biztosan megerednek, hiszen ennyi vidámsággal és csodás nótaszóval senki sem öntözte meg fácskáit.
Az igazi magyarság érzetet, az Földanya jelenlétét a Táltos dobkör fellépése varázsolta közénk. A szívekben rezgő ütem a lelket emelő dallam sokaknak csalt könnyet szemébe. Valahogy hazataláltunk az ütemek a dobbanás és az ének között.

Ez az otthonérzés nem szunt a pápai Hét Csillag Imádkozó Sáska Kung-fu iskola bemutatója alatt sem. A fellépők közt rengeteg ismerős arcot láttunk. Szemünk előtt cseperedtek felnőtt férfivá a pár éve még gyermek kategóriában versenyző diákok.

A Pannon Kutyás Kutató-mentő Csapat bemutatója a kutyusok vizsgája miatt elmaradt. Helyettük két csodálatos kutyabemutatót láthattunk. A Pannonhalmi Rendőrkapitányság munkakutya-bemutatója a fegyelmezett kutya képzés magasiskolája volt. Az EBLAND Kutyaiskola és Kutyapanzió zenés kutyaparádéja mindenkit megnevettetett. A főszereplő a „vas-álkapcsú” foxi volt, akit oktatója a koncot megragadva pörgetett a feje fölött.

A Pápateszéri Koppánytető Lovaspark Történelmi íjászversenyén rengeteg volt a nevező. A három kategóriában indított verseny eredményhirdetése, és ünnepélyes díjazása megkoronázta a résztvevők egész napos fáradalmait.

Ózdi vendégeinket barátunk (Sütő Levente) szervezésének köszönhetjük. A musical és operett előadás sikerét mi sem mutatja jobban, mint a kétszeri visszatapsolás, a hangos ováció és a fellépőnekének lelkes (amatőr) kísérése. Az Ózdi Mûvelődési Intézmények Színháza beírta magát a faültetés történetébe.

Ezen a fórumon szeretnénk köszönetet mondani összes barátunknak, segítőnknek, hogy ismét mellettünk voltak! A civil szervezetek eddig nem látott lelkesedéssel vetették bele magukat a munkába! Köszönjük a rajzpályázat menedzselését az Emberiség Csoportnak, a Hagyományok Műhelyét a Bakonyért Szent László turisztikai Egyesületnek, a finom pogácsát és üdítot az Életfa Egyesületnek, a kenyeret a Pedro Péknek, a regisztrációs sátor üzemeltetését a Mi Bakonyunk Alapítványnak, a rendet és fegyelmet a Bakonyszentlászlói Polgárőrségnek, az orvosi ügyeletet Dr Édes Katalinnak, a finom kávét a Segafredonak!

A legnagyobb köszönet mindenek felett a BAKONYEDÕ ZRT munkatársait illeti, akik lankadatlan lelkesedéssel kísérték, menedzselték az ültetést, ami nyomán 1050 db fenyőcsemetét ültettünk el!

Hálás szívvel gondolunk minden segítőnkre és minden résztvevőre!

A NEAO-KP-1-2022/8-000002 pályázat keretében 1.400.000 Ft-ot nyert az Ültess Fát Alapítvány működési költségeinek biztosítására. A támogatást köszönjük!