Ültess Fát 2014 – Meghívó

SZERETETTEL MEGHÍVJUK A 10., JUBILEUMI FAÜLTETÉSI RENDEZVÉNYÜNKRE!

Április 26., szombat, 10:00-17:00

Ebben az évben rendhagyó, az eddigi gyakorlathoz képest új ültetést szeretnénk bevezetni.

Ennek több oka van: egyrészt szeretnénk az ültetési fókuszt az elültetett életre, a fára helyezni, másrészt az eddig fásított területek megeredésének nehézségei vezettek minket erre a döntésre.

Az apró magoncok, melyek elültetésre kerültek több százával alkalmanként, nagyon kicsi arányban eredtek meg, sokszor csalódást okozva az ültetőknek. Azonban ez a jelenség a fásítás alá vont terület esetén természetes. Az időjárás nagyban befolyásolta ültetésünk eredményességét, az erdészek utógondozási munkálatai segítették a megeredést, és mégis, sokszor az ültetvények nagy részét újra kellett fásítani.

Az elmúlt esztendőkben országszerte elindult „fesztivál-láz” rendezvényünkre történő begyűrűzését is szeretnénk elkerülni.

Az Ültess fát a jövőért mozgalom az, amit a neve is jelez: faültetés a jövőnk, a gyermekeink, unokáink jövője érdekében.

Egy ferences szerzetest kérdeztek egyszer, hogy mit tenne, ha tudná, hogy fél óra múlva eljön a világ vége? „ Ültetnék még egy almafát!”- válaszolta.

Ez az élet-teremtő csoda, alapítványunk küldetése is: ültetni még egy fát! Ezt a szándékot nem írhatja felül a fesztivál hangulat: ha az emberek azért jönnek el rendezvényünkre, hogy egyenek, igyanak, szórakozzanak, kikapcsolódjanak, ja…. és mellesleg elültessenek egy fát, akkor rosszul csináljuk a dolgunkat!

Ha az emberek eljönnek kérésünkre, és szívük teljes szeretetével elültetnek egy fát, kívánva neki hosszú életet, hogy az unokáik is megpihenhessenek árnyékában, és persze közben jól érzik magukat, mellette szórakoznak, finomakat esznek-isznak, akkor küldetésünket teljesítettük!

Ebben kérjük szépen faültető barátaink segítségét!

Az idei esztendőben kevesebb fát fogunk ültetni, sokkal nagyobb odafigyeléssel!

A földlabdás facsemetéket az erdészettel előre egyeztetett erdei helyszíneken fogjuk elültetni. Minden csemetéhez tetszés szerinti ültető csatlakozhat ültetésekor. Hamarosan honlapunkon keresztül lehet jelentkezni az ültetési csoportokhoz. Az ültetést szakember végzi, a csatlakozó ültetők részvételükkel, segítő szándékukkal, szükség esetén segítségükkel, imáikkal, jókívánságaikkal, dalaikkal kísérik az ültetést. Amint az ültetés megtörténik, minden résztvevő felkötheti színes, előzetesen jókívánságaival teleírt – szalagját a csemete törzsére. A szalagot mi biztosítjuk – előző éveknek megfelelően – a vinyei regisztrációs sátrunkban.

Ezután a kis fa boldogan cseperedik, és mi az ültető csoportot az évek során többször meghívjuk majd fa-látogatásra.

Az ültetési helyszínek különböző távolságokra lesznek Vinyétől, kisebb-nagyobb kirándulásokkal elérhetők. Ezért hamarosan a távolságok megjelölésével együtt adjuk közre az ültetési csoportok indulási időpontjait, hogy ennek figyelembevételével lehessen jelentkezni az ültetési csoporthoz.

Az indulási és érkezési pont minden esetben Vinye lesz.

Óvodás, kisiskolás faültetőinket szeretnénk megkérni arra, hogy készüljenek verssel, dallal, amit az ültetett csemetének címeznek, s melyet az ültetés alatt/után a helyszínen elmondanak, elénekelnek. (Természetesen ugyanezt örömmel vesszük felnőtt faültető barátainktól is! 😉 )

Reméljük kérésünk sok mély-érzésű barátunkhoz elér!

Kívánunk mindenkinek termékeny, langyos tavaszt (persze csak a hideg, kopogós tél után), és azt, hogy a 2014. esztendőben minden szívbéli kívánságuk teljesüljön!

2014.január

Ültess fát Alapítvány
Horváth Orsolya

A NEAO-KP-1-2022/8-000002 pályázat keretében 1.400.000 Ft-ot nyert az Ültess Fát Alapítvány működési költségeinek biztosítására. A támogatást köszönjük!